Nieuwe wet aanpak seksuele misdrijven ingevoerd vanaf 1 juli 2024

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Vanaf 1 juli 2024 worden slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Dit is een gevolg van de Wet seksuele misdrijven, waar de Eerste Kamer deze week mee heeft ingestemd. De wet stelt duidelijke normen: seks moet altijd vrijwillig en gelijkwaardig zijn.

Meer mogelijkheden voor aangifte

Door de nieuwe wet kunnen slachtoffers in meer gevallen aangifte doen van verkrachting en aanranding. Het is niet meer nodig om te bewijzen dat er sprake was van dwang, zoals geweld of dreiging met geweld. Iemand is strafbaar als diegene seksueel contact doorzet, ondanks duidelijke signalen dat de ander geen seks wil.

Seksuele intimidatie wordt strafbaar

Seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar. Dit kan zich voordoen op straat, maar ook op publieke websites en social media. De wet ziet seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag offline en online als even strafwaardig.

Sexchatting wordt strafbaar

De nieuwe wet maakt sexchatting strafbaar. Hiermee wordt het seksueel benaderen van kinderen onder de zestien, maar ook van zestien- en zeventienjarigen in een kwetsbare positie, strafbaar. Hierdoor kan eerder worden opgetreden in de voorfase van daadwerkelijk seksueel misbruik.

Hogere straffen en geen verjaring

De maximumstraffen voor sommige delicten gaan omhoog. Bijvoorbeeld voor verkrachting met een kind jonger dan twaalf jaar wordt de gevangenisstraf maximaal vijftien jaar. Ook wordt de verjaring van verkrachting afgeschaft. Slachtoffers kunnen zelf bepalen of en wanneer zij aangifte doen.

Voorbereiding op implementatie

De betrokken partijen, zoals de politie en het openbaar ministerie, hebben zich ongeveer anderhalf jaar op de nieuwe wetgeving voorbereid. Zo’n 25.000 politieambtenaren worden opgeleid in de nieuwe wet, om op 1 juli 2024 goed voorbereid te zijn.