Kabinet laat vluchtelingen in Griekenland geen kou lijden

4 min read
340

DEN HAAG – Het kabinet laat de vluchtelingen die zeer te lijden hebben onder de kou op de Griekse eilanden niet aan hun lot over. ‘Uit overleg van onze mensen in Athene met vertegenwoordigers van de Griekse overheid en de hulporganisaties blijkt dat de meeste hulpgoederen al in het land aanwezig zijn. Dat is positief, want dit scheelt transporttijd. Het is nu zaak dat de spullen zo snel mogelijk bij de mensen komen’, aldus minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Om de benodigde hulpgoederen te kunnen aanschaffen heeft het kabinet 100.000 euro beschikbaar gesteld. Daarnaast roept de minister lokale overheden in Griekenland op om de hulpverlening in staat te stellen snel en slagvaardig haar werk te laten doen. Zodat duizenden mensen – het merendeel afkomstig uit Syrië en Afghanistan – niet meer worden blootgesteld aan de barre winterkou, in afwachting van de uitkomst van hun asielaanvraag. Ploumen: ‘Het is hartverscheurend dat de mensen geen kant op kunnen. Daar moet nu snel een eind aan komen.’

Naast Lesbos en Samos lijkt ook de situatie voor migranten op de andere Griekse eilanden als gevolg van het barre winterweer slecht. De minister dringt er daarom op aan dat de autoriteiten ook daar de situatie snel in kaart brengen zodat adequate hulp kan worden geboden. De Nederlandse bijdrage is een aanvulling op EU-middelen die eerder beschikbaar zijn gesteld.

Reageer op dit onderwerp