Korpschef Erik Akerboom, ‘stop met bezuinigen en geef ons honderden agenten erbij’

5 min read
315

AMSTERDAM – Korpschef Erik Akerboom was op zondag 22 januari een van de gasten in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Hij lichtte zijn toekomstplannen toe en pleitte voor aanstelling van honderden extra politiemedewerkers.

In de uitzending ging Akerboom in op zijn plannen voor de nabije toekomst en op wat de politie mee wil geven aan het volgende kabinet. Om Nederland nog veiliger te maken en opgewassen te blijven tegen nieuwe dreigingen zoals cybercriminaliteit heeft het korps meer mensen nodig. De korpschef bepleit het op korte termijn aanstellen van een paar honderd extra medewerkers om de politie toekomstbestendig te maken: ‘Ik wil meer blauw op straat voor meer veiligheid in de buurten en de samenleving in het algemeen. Daar zijn meer wijkagenten en rechercheurs voor nodig. Gelukkig onderkent vrijwel iedereen dat er iets moet gebeuren.’ Volgens de korpschef onderschrijven de burgemeesters en het Openbaar Ministerie zijn voornemen.

Innovatief

Behalve versterking beschouwt Akerboom ook vernieuwing als een sleutelwoord. Hij streeft naar meer diversiteit, continue verbetering van de ICT en ruimte voor agenten om eigen initiatieven te ontplooien. De korpschef roept de politiek op om de politie daarin te steunen: ‘Na vier jaar onzekerheid vanwege de reorganisatie wil ik dat mijn mensen vooruit kunnen en gemotiveerder dan ooit de straat opgaan. Alleen dan maken we Nederland veiliger en zullen de burgers dat ook daadwerkelijk ondervinden. Ik wil dat de samenleving een korps ziet dat zichzelf vernieuwt en innovatief reageert op criminaliteit die verandert en zonder twijfel blijft veranderen.’

Reageer op dit onderwerp