Trump: ‘Clinton kreeg 5 miljoen illegale stemmen’

5 min read
308

WASHINGTON – De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag opnieuw verklaard dat miljoenen stemmen voor zijn tegenstander bij de verkiezingen Hillary Clinton illegaal waren. De Republikein kreeg de steun van de woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer, hoewel experts blijven volhouden dat verkiezingsfraude op zo’n grote schaal zo goed als onmogelijk is.

“Volgens hem (Trump, red.), zouden 3 tot 5 miljoen mensen illegaal hebben gestemd. Dat cijfer is gebaseerd op studies die we hebben ingekeken”, aldus Spicer tijdens de dagelijkse persbriefing van het Witte Huis. “Ik denk dat de president dat al een tijd denkt door studies en informatie waarover hij beschikt.” Op de vraag of Trump dan geen juridische stappen zou zetten als hij dergelijke vermoedens heeft, antwoordde Spicer: “Misschien. Alles is mogelijk”.

Spicer citeerde onder meer een rondvraag van het Pew-Instituut uit 2012, waaruit zou blijken dat 1,8 miljoen personen die overleden zijn, nog geregistreerd zijn als kiezer. In het rapport staat echter geen enkele aanwijzing dat die dode kiezers ook zouden gestemd hebben. Uit een andere studie van de Old Dominion University zou volgens Trump dan weer blijken dat 14 procent van de kiezers geen Amerikaanse burgers zouden zijn.

Academicus Brian Schaffner heeft woensdag tijdens het CNN-programma “The Situation Room” verklaard dat die laatste studie, die werd ontworpen door zijn Cooperative Congressional Election Study, door Trump fout werd geïnterpreteerd. Hij legde uit dat de 14 procent respondenten die hadden aangeduid dat ze geen Amerikaanse burgers waren, eigenlijk een fout hadden gemaakt. Ze bleken allemaal wel burgers te zijn. “Dit is zeer frustrerend, zoals je je wel kunt voorstellen. De data tonen zeker niet” wat het Witte Huis beweert. “Onder de respondenten van wie we zeker zijn dat ze geen Amerikaanse burgers waren, konden we niemand vinden die een stem heeft uitgebracht.”

Reageer op dit onderwerp