DNB bang voor ‘geldverbrassen’ na de verkiezingen.

4 min read
291

AMSTERDAM – Dit zegt econoom Roel Beetsema in een interview in het Financieel Dagblad van vandaag. Maar ook de directeur van de DNB Jos Swank, „In het verleden gaf de overheid gas als de economie goed draaide en trapte ze op de rem als het slecht ging. Dat moet andersom”. 

Nederland kent sinds 1970 een zestal overschotten op de begroting waarvan de laatste gebeurde onder toenmalig minister Gerrit Zalm van Financiën toen er een overschot van bijna 2% van het BNP werd gehaald.

In het interview gaat Jos Swank in op de huidige koers van Nederland dat weer richting een begrotingoverschot koerst. Het CPB berekende voor de aankomende jaren een begrotingsoverschot van ± 1% wat neerkomt op een kleine 7 miljard euro, vooral gerealiseerd door de aantrekkende economie in Nederland. Roel Beertsema noemt de sterk aantrekkende economie de belangrijkste motor, „De economie groeit harder dan verwacht, we komen in een hoogconjunctuur. Dan wordt het tekort vanzelf kleiner.

Reageer op dit onderwerp