1 voor 1 ruimen tegenstanders van Poetin het veld voor de presidentsverkiezingen

3 min read
284

MOSKOU(AFP) – De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is opnieuw schuldig bevonden aan verduistering, zo melden Russische media. De rechtszaak moest opnieuw gevoerd worden, omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had geoordeeld dat hij geen eerlijk proces had gekregen in 2013.

Zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen komt door het vonnis in het gedrang. Een strafmaat is nog niet uitgesproken; de rechter leest momenteel het vonnis voor. De aanklager had vijf jaar voorwaardelijk geëist. De bekende criticus van president Vladimir Poetin werd ervan beschuldigd voor zowat 16 miljoen roebel (ongeveer 250.000 euro) aan hout te hebben verduisterd bij het staatsbedrijf KirovLes.

Bij een rechtsgeldige veroordeling zal Navalny geen kandidaat kunnen zijn voor de presidentsverkiezingen in Rusland. De 40-jarige heeft al aangekondigd in beroep te zullen gaan. Hij oordeelt dat de rechtszaak politiek gemotiveerd is.

Reageer op dit onderwerp