Schots parlement wil Schotix uit het Verenigd Koninkrijk

4 min read
290

EDINGBURG – Met een overweldigende meerderheid heeft het Schotse parlement voor een exit uit de Brexit gekozen. De stemming was een symbolische stemmen en  vooral bedoeld om Londen te waarschuwen dat Schotland het Verenigd Koninkrijk gaat verlaten als de Brexit eenmaal een feit is. 

Dat de Schotten toch gingen stemmen over de Brexit ondank het verbod van het Britse Hooggerechtshof spreekt boekdelen over hoe de verhoudingen liggen binnen het VK. Premier Nicola Sturgeon heeft al meerdere malen aangegeven een bindend referendum te willen gaan organiseren waarin de Schotten voor of tegen een ‘Schotix’ kunnen stemmen

Bij de vorige referendum stemden nog 62% van de Schotten tegen de Brexit, als er nu een referendum zou komen ligt dit tussen de 80 en 85% die tegen de Brexit stemmen en voor uittreding uit het Vereningd Koninkrijk.

Sturgeon wijst op de rijkdommen die zich op Schots grondgebied bevinden zoals de olievelden op de Noordzee en de visgronden ten noorden van Schotland. Goed voor vele miljarden ponden inkomsten per jaar.

Behalve Schotland heeft ook Noord-Ierland zich in een stemming nogmaals tegen de Brexit gekeerd, daar stemden bijna 56% tegen de Brexit en voor ‘remain’. En ook daar wil de regering gaan onderzoeken of via een referendum het volk om antwoord gaat worden gevraagd om na de Brexit nog langer in het Verenigd Koninkrijk te blijven.

Reageer op dit onderwerp