Rusland negeert IOC om doping-medailles terug te geven

4 min read
626

MOSKOU(AFP) – Voorlopig heeft nog maar één Russische atleet, die bij het hertesten van zijn stalen positief werd bevonden, zijn medaille terug aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bezorgd. Spurter Anton Kokorin is de enige. Dat verklaarde Elena Ikonnikova, coördinatrice van de strijd tegen doping bij de Russische Atletiekfederatie (RUSAF).

Anton Kokorin veroverde brons in de 4x400m op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Ondanks aandringen van het RUSAF is Kokorin voorlopig de enige die het IOC zijn medaille terug bezorgde. Bij hertesten van de Spelen van Peking (2008) en Londen (2012) 21 Russische atleten (13 in Peking, 8 in Londen) tegen de dopinglamp. De meeste dopinggevallen kwamen voor in het gewichtheffen.

Alexandre Brilliantinova, de directrice van het Russisch Olympisch Comité (OKR) bevestigde aan het Russisch persagentschap TASS dat “het een serieus probleem is”. “Het OKR heeft geen procedure om de medailles terug te krijgen”, klinkt het. Verschillende Russisch atleten, die momenteel al gestopt zijn met topsport, hebben al laten weten hun medailles niet te willen teruggeven.

Reageer op dit onderwerp