Groot-Britannië merkt nu de gevolgen van de Brexit, winkelverkopen kelderen.

5 min read
412

LONDEN – De spotgoedkope Pond zorgt ervoor dat de producten in de schappen van de winkels in Groot-Brittanië zo langzamerhand voor de gewone man onbetaalbaar worden wat direct te merken is aan de maand op maand kelderende winkelverkopen. En dit is nog maar het begin voor de eilandbewoners. 

Het Hogerhuis is vandaag bijeen om een definitieve ingangzetting van de Brexit te starten, waardoor de Britse Pond wederom met enkele procenten zal kelderen tot een recorddiepte punt en de import van goederen buiten het Verenigd Koninkrijk bijna onbetaalbaar gaan worden. Dit zal de inflatie in het land gaan aanjakkeren waardoor de de rente zal gaan stijgen. De huizenmarkt zal dan als eerste de klap gaan krijgen door de stijgende rente en als de zoveelste bubbel uit elkaar spatten.

De Britse economie draait niet zoals bijvoorbeeld in Nederland op vooral export/import en binnenlandse consumptie, maar vooral op de binnenlandse consumptie. En het vertrouwen van de Britten in de economie op dit moment nog positief maar ruim de helft van de Britten geeft al aan de toekomst minder rooskleurig in te zien. Vooral door de dalende Pond en het verliezen van de huidige handselvoorwaarden van de EU.

Maar ook bij de middenstanders is de vrees voor de Brexit flink toegenomen. Afgelopen maand daalde de winkelverkoop al met ruim 2% en sinds oktober 2016 is de winkelverkoop met ruim 8% gedaald.  Binnenlandse producten blijven wel goedkoop voor de Britten maar daar Groot-Brittanië bijna 70% van de goederen moet importeren worden de meeste producten met de week duurder en duurder.

 

Reageer op dit onderwerp