Zwanenjager: ‘die beesten schijten het hele weiland vol, koeien eten niet meer’

5 min read
331

ASSENDELFT – Een man wist afgelopen zaterdag niet wat hij zag: toen hij langs een Assendelfts weiland liep werd voor zijn ogen plots een zwaan doodgeschoten. Dit bleek achteraf legaal gebeurd te zijn, maar dat dit op klaarlichte dag wordt gedaan vindt hij onbegrijpelijk. “Er kunnen kleine kinderen langslopen,” meldt NH Nieuws

De man die het zag gebeuren belde direct de politie. Agenten controleerden de jagers op vergunningen, deze bleken in orde. De eigenaar van het weiland had daarnaast zelf opdracht gegeven voor het afschieten van de zwaan. De reden? Door alle zwanenpoep lusten de koeien het gras niet meer.

Zwanenpoep
“Kijk, dit is poep van één zwaan”, wijst boer Gerrit Oudhuis op een hoopje midden in het weiland. “En een zwaan poept wel drie of vier keer per dag. Als dat er drie- tot vierhonderd zijn snap je wel hoeveel mest er op een stukje weiland kan liggen.” En dus worden de zwanen afgeschoten.

Jager Michel Schutte vertelt dat er niet zomaar wordt geschoten. “Als alle andere middelen zijn uitgeput, dan rest alleen nog afschot. Dat is echt het uiterste middel wat door de provincie en uiteindelijk op verzoek van de boer wordt gedaan.”

Op klaarlichte dag
De man die het afschieten voor zijn ogen zag gebeuren en anoniem wil blijven uit angst voor vergeldingen, vindt het desondanks niet kunnen dat dit op klaarlichte dag plaatsvindt. “Er kunnen kleine kinderen langslopen. Dat doe je niet op klaarlichte dag.”

Volgens Schutte kan dit echter niet anders. “We doen deze dingen sowieso bij daglicht”, legt hij uit. “Ten eerste omdat dit in de ontheffing staat, we mogen het niet ’s nachts doen. Ten tweede: als je aan het schieten bent, wil je dat dingen veilig gebeuren.”

Reageer op dit onderwerp