PVV niet langer de grootste in de peilingen

5 min read
315

Volgens peilingen van Ipsos is de PVV niet langer de grootste politieke partij van Nederland voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Nog minder dan drie weken voor de verkiezingen zien we nog steeds geen grote verschuivingen in het kiezerslandschap. Ten opzichte van drie weken geleden stijgt alleen de VVD iets (van 24 naar 28 zetels). Er is geen partij die daar aantoonbaar last van heeft. Dat blijkt uit de Ipsos Politieke Barometer van deze week.

De inspanningen van partijen zorgen zichtbaar nog niet voor opschudding die vaak met een campagne gepaard gaat. Of is dat eigenlijk vrij normaal? Wanneer we kijken naar hetzelfde moment voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 zien we vrijwel hetzelfde beeld. Partijen die het op dat moment goed deden, de VVD en de SP, stonden al enige tijd daarvoor stabiel aan kop. Beide waren drie weken voor de campagne goed voor circa 30 zetels. Twee partijen, de PvdA en de PVV, volgden op enige afstand, op hun beurt weer gevolgd door twee middelgrote partijen: CDA en D66.

Dit was echter de laatste week in de campagne van 2012 waarin sprake was van stabiliteit in het kiezerslandschap. In dat weekend vond het RTL Premiersdebat plaats, waarin Samsom zijn momentum greep en Roemer tegenviel. De week erop steeg de PvdA vier zetels en zakte de SP er drie, waardoor de partijen op gelijke hoogte kwamen. In de weken erop zou deze trend zich voortzetten tot aan de verkiezingsdag toe.

Terug in het nu, drie weken voor de verkiezingen van 2017. Dit zou weleens de laatste rustige week kunnen zijn voordat kiezers echt op stoom komen. De debatten van komend weekend, het Radio 1 Lijsttrekkersdebat van aanstaande vrijdag en het Rode Hoed Debat van aanstaande zondag, kunnen verhoudingen op scherp zetten, zoals in 2012 gebeurde. Ook interessant is welke gevolgen de afwezigheid van Wilders (in beide debatten) en Rutte (in het RTL-debat) heeft voor de krachtsverhoudingen.

Andere partijen: op dit moment krijgen DENK en Forum voor Democratie elk één zetel.

Reageer op dit onderwerp