Griekse premier Tsipras: ‘tijdperk van bezuinigingen is voorbij’

4 min read
274

ATHENE(AP) – In duidelijke bewoording liet de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdagavond weten dat voor Griekenland het tijdperk van bezuinigingen voorbij is en dat eind 2018 het ‘bailout-programma’ gaat worden stopgezet. 

Tsipras noemde de afgelopen maandag bereikte deal met de schuldeisers een “buitengewoon succes” en dat het akkoord er voor zorgt dat verdere bezuinigingen niet langer meer aan de orde zijn.  Tsipras vertelde vrijdagavond dat op 1 januari 2019 nieuwe hervormingen in werking zullen treden en dat die de belastingbetaler geen extra geld gaan kosten.

De Centrale Bank van Griekenland kwam direct na de speech van Tsipras met een reactie en waarschuwde de premier dat als hij zijn wensen werkelijkheid wil zien worden hij zo snel mogelijk onderhandelingen over deze bail-out moet gaan starten en er voor moet gaan zorgen dat de CCC-rating die Griekenland nu heeft van het land afgaat en niet langer als onbetrouwbare betaler wordt gezien.

Tsipras wilde niet vertellen hoe de hervormingen eruit gaan zien en ook zijn minister van Financiën Euclid Tsakalotos wil niet in details treden over de plannen die de bail-out mogelijk moet maken.

Reageer op dit onderwerp