Jean-Marie Le Pen in beroep tegen veroordeling over Roma-uitspraken

4 min read
440

PARIJS(BELGA) – Het Hof van Beroep van Aix-en-Provence heeft de vroegere leider van de extreemrechtse partij Front National (FN) Jean-Marie Le Pen tot vijfduizend euro boete veroordeeld voor zijn uitspraken in 2013 omtrent Roma.

Le Pen had indertijd op een persconferentie de aanwezigheid van Rom-zigeuners in een stad aan in het bijzonder stankhinder (“als topje van de ijsberg”) gekoppeld. Waarop mensenrechtenorganisaties klacht hebben ingediend. Ook in beroep is de vader van de huidige FN-leider en presidentskandidate Marine Le Pen schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat en discriminatie. Bovenop vijfduizend euro boete moet Le Pen tweeduizend euro schadevergoeding betalen aan twee mensenrechtenorganisaties.

De 88-jarige politicus zei ter zitting zijn woorden niet te willen inslikken en “betaald te worden om te zeggen wat de kiezers denken”. Wel verzekerde hij dat haat voor hem een “volkomen vreemd gevoel” is. Le Pen is herhaaldelijk in botsing met Justitie gekomen in verband met racisme en negationisme (ontkenning van de nazi-misdaden).

Hij is daarom in 2015 onder uit de partij gezet die hij van 1972 tot 2011 had geleid. Marine Le Pen wou ook daarmee aantonen een gematigder imago na te streven.

Reageer op dit onderwerp