Oprah Winfrey wil betere toekomst voor meisjes en vrouwen

6 min read
326

De Amerikaanse presentatrice en actrice Oprah Winfrey heeft tijdens de uitreiking van de Golden Globes, in de nacht van zondag op maandag, de komst aangekondigd van een “nieuwe dageraad” voor meisjes en vrouwen die mishandeld worden door mannen. Winfrey kreeg in Los Angeles de Cecil B. DeMille-award, als bekroning voor haar hele carrière. De hele uitreiking stond in het teken van de #metoo-campagne.

In Winfreys toespraak, acht minuten lang, bracht ze hommage aan de #metoo-campagne, die opgestart werd na het Weinsteinschandaal. De campagne zet vrouwen die het slachtoffer werden van misbruik of seksuele agressie aan om publiek te getuigen. Winfrey bracht ook een eerbetoon aan Recy Taylor, als een van de vrouwen die zich uitsprak over het misbruik waarvan ze slachtoffer werd. Die zwarte vrouw durfde het in 1944 aan om naar de politie te stappen nadat ze verkracht was door verschillende blanke mannen. In december overleed ze, kort voor haar 98e verjaardag.

“Te lang werd er niet geluisterd naar vrouwen of werden ze niet geloofd als ze het aandurfden de waarheid te spreken over brutale en machtige mannen”, aldus Winfrey. “Maar hun tijd zit er op”, wat ze vervolgens nog twee keer herhaalde. De presentatrice verwees daarmee naar de organisatie Time’s up, die opgericht werd om vrouwen die slachtoffer werden van seksuele agressie financieel te helpen bij hun verdediging. Die organisatie had de sterren opgeroepen om zich op de Golden Globes in het zwart te kleden, en die oproep werd door bijna alle aanwezigen opgevolgd.

“Ik wil dat alle meisjes die nu kijken weten dat een nieuwe dageraad is aangebroken”, besloot Winfrey. “En wanneer die dag echt begint, zal dat zijn dankzij veel prachtige vrouwen en enkele redelijk fenomenale mannen, die er hard voor strijden om de leiders te worden die ons zullen leiden naar het tijdperk waarin niemand nog “Me too” zal moeten zeggen.”

Producer Harvey Weinstein, die decennialang een machtige positie bekleedde in Hollywood, wordt door meer dan honderd vrouwen beschuldigd van stalking, seksuele agressie of verkrachting. Vele andere mannen, ook in andere sectoren, kwamen sindsdien in opspraak.

Reageer op dit onderwerp