Ruzies binnen de SP lopen hoog op, voorzitter wil vuile was binnenshuis houden

6 min read
585

Of het vertrek van oud-fractievoorzitter Emiel Roemer wel vrijwillig was is nog maar de vraag, toen hij plotseling bekend maakte dat hij er mee ging stoppen. Nu ook van Bommel heeft aangegeven dat hij niet langer lid wil blijven van de SP en er in Nederland diverse lokale SP-fracties het is verboden om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen gaat het er meer en meer op lijken dat de rijkste politieke partij van Nederland een groot intern probleem heeft. 

Van Bommel kon niet reageren over zijn besluit, volgens van Bommel omdat hij ‘ambtenaar is’ maar bronnen binnen de SP vertellen aan Nederland Actueel dat hem een spreekverbod is opgelegd door het bestuur van de landelijke SP. Voorzitter Meyer wil van Bommel niet uitschrijven voor hij eerst een goed gesprek met van Bommel heeft gehad.  Ook partijleider Lillian Marijnissen wil met van Bommel gaan praten maar heeft nog geen geschikt moment kunnen vinden.

Lokale bestuurders buitenspel

In diverse gemeenten in Nederland is het de lokale SP verboden om mee te gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, plaatsen als Hoorn in Noord-Holland waar het SP zelfs in het college zit en een wethouder levert zijn zij nu niet meer aanwezig omdat de voltallige fractie inclusief de wethouder uit de SP zijn gestapt en onder een voorlopige partij zijn verder gegaan.

Emiel Roemer

Ook het plotselinge vertrek van fractievoorzitter Emiel Roemer ligt onder een vergrootglas, bronnen binnen de SP melden dat het vertrek helemaal niet zo vrijwillig is geweest als wel gedacht maar dat het bestuur druk heeft uitgeoefend om op te stappen na de zoveelste verkiezingsnederlaag in 2017.  Roemer wist ondanks dat hij 1 van de geliefste politici was in de Tweede Kamer niet in staat de SP groter te maken en stuntelde regelmatig tijdens debatten, zoals bij het zorgdebat waar hij hard werd afgerekend op de cijfers van een nieuwe zorgverzekering.

Maar ook staat de afdrachtsregeling die binnen de SP geldt zwaar onder vuur nu de rechter heeft besloten dat deze illegaal is en de gemeenten en rijksoverheid en provincies het salaris direct aan de politici moeten betalen en niet langer over te maken naar de SP die daar een deel van achterhoudt en een (veel) lagere salaris betaald aan de politici. Dit maakt de SP wel tot de rijkste politieke partij van Nederland.

Reageer op dit onderwerp