0 C
Amsterdam
20 juli 2018 12:36
Nederland actueel.

Gerard Bakker neemt afscheid als bestuursvoorzitter COA

DEN HAAG – Gerard Bakker vertrekt per 1 juli bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Hij wordt hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van JenV.

COA

Bakker is sinds 1 december 2014 bestuursvoorzitter van het COA. In die periode speelde de hoge instroom van vluchtelingen. Het COA had de uitdagende taak om in korte tijd noodopvang en extra opvanglocaties te realiseren. Na de Turkijedeal nam het aantal asielzoekers in 2016 weer af. Het COA is vervolgens ook ongekend snel weer gekrompen: van meer dan 180 locaties in 2015 naar 51 locaties eind 2018.

Gerard Bakker: “Ik ben er trots op dat het ons in Nederland is gelukt om alle asielzoekers opvang en begeleiding te bieden in deze periode. Niemand heeft op straat hoeven slapen. Dat hebben we samen met gemeenten en met alle samenwerkingspartners voor elkaar gekregen. We zijn het enige land in Europa waar dat is gelukt.”

Krimpbewegingen

De snelheid van de krimpbewegingen die in 2017 en recentelijk in 2018 volgden, was ook ongekend. Bakker: “Het sluiten van locaties betekent dat we helaas afscheid moeten nemen van veel goede medewerkers. Het openen, maar ook het sluiten van een locatie heeft grote impact voor alle betrokkenen, waaronder medewerkers, ketenpartners, bewoners, vrijwilligers en gemeenten. Mijn ervaring is dat er net zoveel energie zit in het openen van asielzoekerscentra, als in het sluiten ervan.”

Bakker is in november 2017 verkozen tot overheidsmanager van het jaar 2017.

Laden....

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten