Voorstanders Brexit betaalden miljoenen aan data-analysebedrijf AggregatelQ

3 min read
194

LONDON – De sociaalnetwerksite Facebook heeft het data-analysebedrijf AggregateIQ van zijn platform geschorst. Die onderneming word ervan verdacht een belangrijke rol te hebben gespeeld bij het referendum over de Britse uittrede uit de Europese Unie.

Facebook

Volgens een woordvoerder van Facebook wordt AggregateIQ geschorst wegens mogelijke banden met Cambridge Analytica, de dataonderzoeker die zonder toestemming privégegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers zou hebben aangewend voor politieke doeleinden. De link tussen de ondernemingen verliep via SCL, de moedermaatschappij van Cambridge Analytica.

Klokkenluider

Beide bedrijven zouden volgens klokkenluider Christopher Wylie, een gewezen werknemer van Cambridge Analytica, ook hebben samengewerkt in de aanloop naar de brexit-stemming. De voorstanders van een Britse uittreding zouden miljoenen ponden aan AggregateIQ hebben gegeven. Op die manier konden ze ook het uitgavenplafond voor de campagne omzeilen.

Reageer op dit onderwerp