20 jaar cel voor terrorist Abdeslam

4 min read
156

BRUSSEL(BELGA) – De Brusselse correctionele rechtbank legt Salah Abdeslam en Sofien Ayari elk een celstraf van 20 jaar en een boete van 12.000 euro op, nadat ze hen schuldig heeft verklaard aan moordpoging op agenten in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context. De rechtbank legt de twee wel geen beveiligingsperiode op. Het federaal parket had daarom gevraagd, maar volgens de rechtbank kan ze die niet opleggen omdat die pas werd ingevoerd nadat de feiten gepleegd waren. De verdediging heeft wel 30 dagen om in beroep te gaan tegen het vonnis.

Abdeslam en Ayari moeten ook een schadevergoeding van 315.000 euro betalen aan de politieagent die zwaargewond raakte bij de schietpartij in de Driesstraat, en een schadevergoeding van 142.000 euro aan de Belgische staat. Twee andere politieagenten krijgen een schadevergoeding van 15.000 euro, drie anderen een schadevergoeding van 10.000 euro, en voor nog twee agenten werd een expertise bevolen.

De burgerlijke partijstelling van V-Europe, de vereniging van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart, werd dan weer onontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank kon zij niet aantonen dat ze een direct belang had.

Reageer op dit onderwerp