Kaspersky Lab niet langer welkom op overheidcomputers

6 min read
136

DEN HAAG – Het kabinet heeft de Tweede Kamer afgelopen maandag geïnformeerd over de voorzorgsmaatregel die is genomen ten aanzien van het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky Lab door de Rijksoverheid en het advies daarover aan bedrijven en organisaties met vitale diensten. Om de nationale veiligheid te waarborgen heeft het kabinet besloten het gebruik van Kaspersky antivirussoftware uit te faseren voor het Rijk en de vitale sector geadviseerd hetzelfde te doen.

Deze voorzorgsmaatregel wordt genomen omdat antivirussoftware diep in systemen zit en misbruik een groot veiligheidsrisico kan vormen. Russische wetgeving verplicht bedrijven als Kaspersky samen te werken met de Russische overheid. Ook heeft Rusland een actief offensief cyberprogramma dat onder meer gericht is op Nederland en vitale Nederlandse belangen.

De combinatie van deze factoren maakt dat het kabinet heeft geconcludeerd dat het risico op digitale spionage en sabotage bij de Rijksoverheid en de vitale sector aanwezig is.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet: “Het zorgelijke beeld op het terrein van digitale dreigingen heeft, met het oog op het waarborgen van de nationale veiligheid, geleid tot
aangescherpte afwegingen ten aanzien van het gebruik van digitale producten en diensten. In dat kader heeft het kabinet bepaald dat, als voorzorgsmaatregel, Kaspersky antivirussoftware bij de Rijksoverheid zal worden uitgefaseerd. Bedrijven en organisaties met vitale diensten en processen en bedrijven die vallen onder de Algemene Beveiligingseisen Defensie Opdrachten (ABDO) worden geadviseerd hetzelfde te doen. Aanleiding voor deze stap door het kabinet zijn zorgen ten aanzien van nationale veiligheidsrisico´s die het gebruik van Kaspersky antivirussoftware met zich mee kan brengen. Het kabinet wil deze risico’s waar mogelijk voorkomen.

Kaspersky Lab is een Russisch bedrijf met haar hoofdkantoor in Rusland en valt daarmee onder Russische wetgeving. Deze wetgeving vereist dat bedrijven zoals Kaspersky de Russische  inlichtingendiensten ondersteunen in de uitvoering van hun taken, indien deze diensten daarom vragen. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten geven in hun jaarverslagen aan dat is geconstateerd dat de Russische Federatie al jarenlang zeer aanzienlijke capaciteiten in het digitale domein ontwikkelen. De Russische Federatie heeft een actief offensief cyberprogramma dat  onder meer is gericht op Nederland en Nederlandse belangen.

Kaspersky Lab is op de hoogte gebracht van deze maatregel van het kabinet. Wanneer de omstandigheden die aanleiding geven tot deze stap veranderen, kan dat aanleiding zijn voor de Nederlandse overheid om een nieuwe afweging te maken ten aanzien van het gebruik van de antivirussoftware van Kaspersky Lab.

 

Reageer op dit onderwerp