0 C
Amsterdam
20 juli 2018 12:42
Nederland actueel.

Nederland droogt uit, beregeningsverbod landbouwers

Nederland droogt uit
Nederland droogt uit

Het neerslagtekort in heel Nederland is de afgelopen twee maanden sterk toegenomen. De wateraanvoer via de Rijn en de Maas is voldoende om aan de watervraag te voldoen. Voor de landbouw is de droogte voelbaar aan het worden in de gebieden waar geen water kan worden aangevoerd, zoals in het Zuiden en Oosten van ons land en in Zeeuws-Vlaanderen. Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn alert en nemen de gebruikelijke maatregelen die bij dit seizoen horen. Zo wordt door de waterschappen waar mogelijk water vastgehouden en in delen van de genoemde gebieden kunnen beregenings-verboden zijn of worden ingesteld.

Droogte neemt toe

Rijkswaterstaat zorgt voor een ruime zoetwatervoorraad in het IJsselmeer en het Volkerak-Zoommeer. Hiermee kan in die regio’s in de komende periode aan de watervraag worden voldaan en kan verzilting worden voorkomen. De olieverontreiniging die op 23 juni plaatsvond in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam heeft geen invloed op de waterverdeling en de waterbeschikbaarheid in West-Nederland.

De komende dagen is het droog en ligt de temperatuur veelal tussen de 25 en 30 graden Celsius. Vanaf 6 juli zal de temperatuur (iets) warmer zijn dan normaal. Daarna neemt de kans op  afwijkingen af. Vanaf begin juli neemt de kans op lokale buien in de stroomgebieden van de Rijn en Maas toe. De afwijking van de neerslagkans is klein t.o.v. normaal.

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort in Nederland is momenteel 127 mm. De verwachting is dat het neerslagtekort in de komende periode verder door zal stijgen naar circa 169 mm. Het neerslagtekort is daarmee ruim hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar en iets lager dan de 5% droogste jaren.

Afvoer Rijn en Maas

Rijn: de daggemiddelde afvoer bij Lobith is momenteel circa 1680 m3/s. Dit is boven het LCW-criterium van 1300 m3/s voor de Rijn (Lobith) in de maand juni. De komende periode wordt er in het gehele stroomgebied weinig neerslag verwacht. De afvoer bij Lobith daalt de aankomende week langzaam tot rond het LCW criterium voor de maand juni. Op 1 juli gaat het LCW criterium naar 1200 m3/s. De kans dat de afvoer in de komende twee weken onder het LCW criterium voor juli daalt is klein.

Maas: de afvoer bij Sint Pieter is op dit moment circa 100 m3/s. Dit is ruim boven het LCW-criterium van 25 m3/s voor de Maas (St. Pieter). Komende week valt weinig tot geen neerslag in het stroomgebied en zal de afvoer te St. Pieter langzaam dalen tot waarden tussen de 50 en 80 m3/s. De komende twee weken verandert er weinig aan deze situatie en de kans dat het LCW-criterium van 25 m3/s voor St. Pieter wordt onderschreden is zeer klein.

Grondwater

Momenteel is de grondwatervoorraad aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Na een relatief natte winter (maanden december en januari) was het in het in de maanden februari en maart relatief droog. Doordat mei een zeer warme en relatief droge maand was zijn de grondwaterstanden gedaald. In vrij afwaterend gebied is de grondwaterstand momenteel laag tot zeer laag. In poldergebieden en kwelgebieden is de grondwaterstand gemiddeld tot laag.

Watertemperatuur en kwaliteit

De daggemiddelde watertemperaturen van zowel de Rijn bij Lobith als de Maas bij Eijsden zijn momenteel 20 graden Celsius. De verwachting is dat de watertemperatuur de komende tijd gaat stijgen richting de 23 graden Celsius als gevolg van de toenemende luchttemperatuur.

Op dit moment gelden er voor diverse zwemlocaties waarschuwingen. Er zijn geen zwemverboden ingesteld. Met de toenemende watertemperaturen kan de kans op blauwalg toenemen. Voor de  laatste informatie over de zwemwaterkwaliteit, kijk op www.zwemwater.nl. De chloridegehaltes zijn op alle locaties binnen de normen en normaal voor de tijd van het jaar.

Laden....

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten