0 C
Amsterdam
20 juli 2018 12:49
Nederland actueel.

EU-referendum hoeft speelruimte regering niet te beperken

EU-gerelateerde referenda in Europa worden vooral gewonnen bij economische voorspoed en ook wanneer sprake is van een eensgezinde meerderheidsregering. In het geval van een verslechterende economische situatie worden referenda alleen dan gewonnen wanneer de betreffende regering recentelijk is aangetreden én er brede consensus heerst onder de politieke elite van het land ten aanzien van het voorgestelde Europese beleid. Dit blijkt uit het promotieonderzoek ‘Ruling the Referendum? European Integration Challenged by Direct Democracy’ van Joost van den Akker, verricht aan de Universiteit Twente.

De uitkomsten zijn opvallend, temeer omdat momenteel een voorstel tot intrekking van de Wet raadgevend referendum voorligt bij de Eerste Kamer en omdat de Staatscommissie-Remkes onlangs geadviseerd heeft het correctief referendum in te voeren en het raadgevend referendum af te schaffen.

In zijn dissertatie legt Van den Akker uit wat politieke actoren drijft om EU-gerelateerde referenda te houden – zoals in Nederland over het associatieverdrag met de Oekraïne, in het Verenigd Koninkrijk over de Brexit en in Griekenland over de schuldenproblematiek. Bovendien gaat Van den Akker in op de vraag hoe regeringen omgaan met onwelgevallige referendumuitslagen. Op deze manier draagt het onderzoek bij aan de strategieën die regeringen kunnen toepassen om een referendum te winnen en hoe om te gaan met een nederlaag.

Van de 61 EU-gerelateerde referenda werden 46 referenda gewonnen door de regering. Dit laat zien dat regeringen in het algemeen redelijk succesvol zijn gebleken om steun van de bevolking voor hun EU-beleid te verwerven. Het onderzoek geeft richting hoe regeringen bij EU-gerelateerde referenda succesvol kunnen zijn wanneer zij rekening houden met de timing en omstandigheden waarin eerdere vergelijkbare referenda werden gewonnen.

Van den Akker hoopt op 4 juli te promoveren aan de vakgroep Public Administration van de faculteit Behavioural, Management and Social sciences van de Universiteit Twente, onder promotor Prof. Dr. Kees Aarts, Dr. Henk van der Kolk en Dr. Eric van de Luijtgaarden. Lees hier de samenvatting van de dissertatie.

Laden....

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten