Nederland Actueel
Algemeen nieuws

2019 nu al een recordjaar voor zonne-energie

Volgens onderzoeksbureau Dutch New Energy Research worden in 2019 bijna 7 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is een groei van 30%. Zo blijkt uit onderzoeksresultaten over het eerste kwartaal van 2019.

“Wat kenmerkend is voor de zonne-energiesector, is dat zelfs de grootste optimisten de marktgroei structureel onderschatten”, aldus Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research.

Het onderzoeksbureau onderzoekt ieder kwartaal de gehele keten van de zonne-energiesector. Daaruit blijkt dat nagenoeg alle zonne-energiebedrijven in de eerste drie maanden een record groei boekten.

Als de groei van de eerste drie maanden doorzet, en dat is wel de verwachting, betekent zal eind 2019 ruim 5% van de totale Nederlandse stroomproductie al met zonne-energie wordt opgewekt. Als deze trend zich doorzet, vervolgt Heynen, “dan wordt al in 2025 tussen de 20% en 25% van de totale stroom met zonne-energie opgewekt, dat is niets minder dan spectaculair te noemen.”

Volgens het onderzoeksbureau gaat deze groei niet probleemloos. Zo ondervindt het elektriciteitsnet lokaal problemen, met name in de rurale gebieden, omdat het net daar het zwakst is en de groei van zonne-energie het grootst.

Daarvoor zijn twee oplossingen cruciaal volgens Heynen. “Om de onverwacht snelle groei mogelijk te maken moet niet alleen het net verzwaard worden, maar zou het logisch zijn eerst te bouwen op locaties waar het net reservecapaciteit heeft. De netbeheerders hebben deze locaties in kaart. Beter overleg tussen de netbeheerders en de zonne-energiesector is daarvoor wenselijk.”

Naast het verzwaren van netten is het opslaan van energie de andere oplossing, Heynen: “er zou tijdelijk en op korte termijn meer wettelijke experimenteerruimte en subsidies beschikbaar gesteld moeten worden voor energie opslag. Zowel voor grote projecten als voor consumenten. Alleen met behulp van energieopslag kan duurzame energie snel door blijven groeien.”

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

St. Antonius neemt allernieuwste hart-longmachine in gebruik

Redactie

Voortbestaan AT5 in gevaar

Redactie

Vandaag planten 100.000 kinderen op Boomfeestdag 200.000 Klimaatbomen

Redactie

Motorcrosser Jeffrey Herlings geridderd

Redactie

Nieuwe samenwerking tegen stropen van Afrikaanse olifanten

Redactie

Minister Koolmees reikt statushouders monteursdiploma uit

Redactie