Nederland Actueel
Algemeen nieuws

48-jarige inwoonster Capelle aan den IJssel verdacht van witwassen via buitenlandse trust

De FIOD heeft 16 september een doorzoeking gedaan in een woning in Capelle aan den IJssel. Een 48-jarige vrouw wordt verdacht van witwassen. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, een woning en een auto. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De FIOD is het onderzoek gestart na een FIU-melding uit het buitenland over een trustkantoor dat een klantrelatie heeft beëindigd. Het trustkantoor vermoedde dat een vennootschap mogelijk in criminele handen was. Het gaat om een vennootschap waarvan betrokkenen – een 48-jarige vrouw en haar gezin – in Nederland wonen. De vennootschap bezit een woning in Capelle aan den IJssel. De vrouw woont met haar kinderen in die woning. Ook heeft de vrouw een dure auto op haar naam staan, terwijl ze vrijwel geen inkomen heeft. Op de bankrekening van de vrouw en een van de kinderen worden regelmatig grote bedragen gestort en weer opgenomen. Het vermoeden is dat crimineel geld wordt witgewassen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Dit FIOD-onderzoek is een onderdeel van het project “Offshore vennootschappen” van het Anti Money Landering Centre (AMLC). Offshore vennootschappen zijn een bekend fenomeen bij witwassen en dit project richt zich op misbruik van dit soort vennootschappen voor witwassen van illegale gelden.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Overslagstation aardgascondensaat Roodeschool voldoet aan alle eisen

Redactie

OldStars walking football nadert 300 clubs – gerectificeerd

Redactie

NEN-commissie Tabak en tabaksproducten gaat door

Redactie

Büchli is wereldkampioen Keirin

Redactie

VEH: Klimaatplan met veel voetangels en klemmen

Redactie

Meeste PGB gebruik in Groningen, minst in Noord-Holland

Redactie