Nederland Actueel
Algemeen nieuws

Amsterdam heeft eerste ondergrondse gasstation

Netbeheerder Liander heeft voor het eerst een gasinstallatie volledig ondergronds aangelegd. Het ondergrondse gasstation aan de Keizersgracht vervangt een kast die normaal op de stoep staat. Komende periode wordt hier ervaring mee opgedaan en onderzoekt de netbeheerder of dit op bredere schaal kan worden toegepast. 

Steeds meer infrastructuur en installaties in steden worden ondergronds aangelegd. Ook de gemeente Amsterdam heeft al jarenlang de wens uitgesproken om gasinstallaties ondergronds te brengen. Traditionele bovengrondse kasten zijn geregeld doelwit van vandalisme en bekladding en dat kan leiden tot verrommeling. Bovendien is de ruimte in de binnenstad schaars.

Technisch is het echter een uitdaging om gasstations ondergronds aan te leggen, onder meer om bij onderhoud of storing snel en makkelijk werkzaamheden uit te kunnen voeren. Afgelopen jaren heeft Liander gewerkt aan een veilige, ondergrondse variant en die is nu voor het eerst toegepast aan de Keizersgracht.

De gasinstallatie aan de Keizersgracht is volledig ondergronds gebracht. De plek is afgezet met enkele paaltjes om te voorkomen dat er geparkeerd wordt. Komende periode wordt ervaring opgedaan of dit in de toekomst op bredere schaal kan worden toegepast. Onder meer wordt gekeken of onderhoud in de praktijk goed mogelijk is. Als toepassing succesvol is, kunnen op termijn meerdere installaties ondergronds kunnen worden aangelegd.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Verschillende soorten drank zorgen voor verschillende soorten dronken

Redactie

Plogtocht voor schoon Zaandam groot succes

Redactie

Ook nu weer vrijwillige vuurwerkvrije zones in Hilversum

Redactie

Kwart kinderboerderijen rookvrij

Redactie

Praktijkschool De Steiger uit Lelystad wint landelijke kookwedstrijd Veteranendag

Redactie

Eerste resultaten tekenscanner opvallend voor mens en dier

Redactie