Nederland Actueel
Algemeen nieuws ICT Nieuws

Amsterdam op de vingers getikt vanwege bespieden hangjongeren

De gemeente Amsterdam heeft uitvoerig sociale media-onderzoek laten uitvoeren naar tientallen hangjongeren. Daarbij is zij voorbij gegaan aan privacywetgeving en de interne regels, schrijft NRC. Via een informatieverzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kwam die krant erachter dat het gemeentebestuur eerder zowel aan verslaggevers als de gemeenteraad niet het hele verhaal vertelde, meldt Binnenlands Bestuur.

Niet 1x maar liefst 2x is Amsterdam de fout in gegaan, zo liet Amsterdam eind 2015 65.000 facebookprofielen analyseren om te kijken of er overeenkomsten waren met een groep van 126 notoire overlastbezorgers uit Amsterdam-Zuid. Een jaar later deed Amsterdam het nog eens dunnetjes over en werden er deze keer 7000 facebookprofielen geanaliseerd van jongeren die contact hadden met een groep van 36 probleemjongeren in Amsterdam-Noord.

De Autoriteit Persoonsgegevens wil niet laten weten of zij onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van de onthulling door NRC. ‘We zijn altijd erg terughoudend met het geven van een reactie op vragen of we ergens onderzoek naar gaan doen, zeker via de media’, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Minister Bruno Bruins aanwezig bij MXGP om Jeffrey Herlings wereldkampioen te zien worden

Redactie

Laurentien van Oranje geeft stokje invloedrijkste in filantropie over

Redactie

Kinderhulp lanceert kookboek gemaakt door én voor kinderen

Redactie

Serviërs massaal de straat op om te protesteren tegen de regering

Redactie

Statiegeldactie Dirk levert ruim 35.000 op

Redactie

Eerste resultaten tekenscanner opvallend voor mens en dier

Redactie