Nederland Actueel
Algemeen nieuws ICT & Internet

Amsterdam op de vingers getikt vanwege bespieden hangjongeren

De gemeente Amsterdam heeft uitvoerig sociale media-onderzoek laten uitvoeren naar tientallen hangjongeren. Daarbij is zij voorbij gegaan aan privacywetgeving en de interne regels, schrijft NRC. Via een informatieverzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kwam die krant erachter dat het gemeentebestuur eerder zowel aan verslaggevers als de gemeenteraad niet het hele verhaal vertelde, meldt Binnenlands Bestuur.

Niet 1x maar liefst 2x is Amsterdam de fout in gegaan, zo liet Amsterdam eind 2015 65.000 facebookprofielen analyseren om te kijken of er overeenkomsten waren met een groep van 126 notoire overlastbezorgers uit Amsterdam-Zuid. Een jaar later deed Amsterdam het nog eens dunnetjes over en werden er deze keer 7000 facebookprofielen geanaliseerd van jongeren die contact hadden met een groep van 36 probleemjongeren in Amsterdam-Noord.

De Autoriteit Persoonsgegevens wil niet laten weten of zij onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van de onthulling door NRC. ‘We zijn altijd erg terughoudend met het geven van een reactie op vragen of we ergens onderzoek naar gaan doen, zeker via de media’, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Kabinet komt Britse beleggingsondernemingen tegemoet na de Brexit

Redactie

ACM ziet kansen voor lagere prijzen van dure geneesmiddelen

Redactie

Integratieplatform van ITvisors geeft burgers Zuidoost Brabant regie over zorgproces

Redactie

HEMA wint rechtszaak van Lacoste

Redactie

Knieblessure noopt Olivier tot stoppen

Redactie

Politie rolt drugslab in Philippine op

Redactie