Nederland Actueel
Algemeen nieuws ICT & Internet

Amsterdam op de vingers getikt vanwege bespieden hangjongeren

De gemeente Amsterdam heeft uitvoerig sociale media-onderzoek laten uitvoeren naar tientallen hangjongeren. Daarbij is zij voorbij gegaan aan privacywetgeving en de interne regels, schrijft NRC. Via een informatieverzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kwam die krant erachter dat het gemeentebestuur eerder zowel aan verslaggevers als de gemeenteraad niet het hele verhaal vertelde, meldt Binnenlands Bestuur.

Niet 1x maar liefst 2x is Amsterdam de fout in gegaan, zo liet Amsterdam eind 2015 65.000 facebookprofielen analyseren om te kijken of er overeenkomsten waren met een groep van 126 notoire overlastbezorgers uit Amsterdam-Zuid. Een jaar later deed Amsterdam het nog eens dunnetjes over en werden er deze keer 7000 facebookprofielen geanaliseerd van jongeren die contact hadden met een groep van 36 probleemjongeren in Amsterdam-Noord.

De Autoriteit Persoonsgegevens wil niet laten weten of zij onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van de onthulling door NRC. ‘We zijn altijd erg terughoudend met het geven van een reactie op vragen of we ergens onderzoek naar gaan doen, zeker via de media’, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

FIOD verdenkt Nederlandse groothandel in farmaceutische grondstoffen van ‘overpricing’

Redactie

Stichting Vluchteling start campagne voor Syrische vluchtelingen

Redactie

‘Klim naar het licht’: 35.000 bezoekers en verlengd t/m september

Redactie

Werkloosheid verder gedaald naar 300 duizend

Redactie

‘Preventieakkoord belangrijke stap voor gezonder Nederland’

Redactie

1Twente verkozen tot Omroep van het Jaar

Redactie