Nederland Actueel
Algemeen nieuws

Bijna 9 miljoen museumbezoeken in 2018 met Museumkaart

Zo’n 1,4 miljoen Museumkaarthouders hebben de kaart gemiddeld al 6 jaar en bezoeken gemiddeld 6 musea per jaar. “Zij voelen zich duidelijk meerjarig aangesproken en verbonden met de collecties van musea in het hele land,” aldus Mirjam Moll, waarnemend directeur van de Museumvereniging. Ook het aantal Museumkids dat naar musea gaat blijft gelukkig groeien. “In het enorme aanbod van alle verschillende vormen van vrijetijdsbesteding getuigt dat van de blijvend aantrekkelijke kwaliteit die musea te bieden hebben met hun verschillende collecties. Zij weten daardoor ook een steeds verscheidener publiek aan te spreken.“

In 2018 gingen bijna 1,4 miljoen Museumkaarthouders gemiddeld ruim zes keer per jaar met hun Museumkaart naar een museum. In totaal brachten zij 8,9 miljoen museumbezoeken. De Nederlandse musea ontvangen daarvoor een vergoeding van circa 60 miljoen euro.

Ongeveer 10% van de Museumkaarthouders is jonger dan 12 jaar en dat geldt ook voor het aandeel dat zij hebben in het aantal museumbezoeken. Nu steeds meer gezinnen een Museumkaart hebben, zien we het profiel van de kaarthouder veranderen wat leeftijd, inkomen en opleiding betreft. Dat profiel wordt meer divers en dat is een heel positieve ontwikkeling. Bovendien begint een sterkere binding met museale collecties telkens weer bij de jongste generaties.

Vele musea presenteren deze periode positieve en groeiende bezoekcijfers. Er is grote concurrentie als het gaat om vrijetijdsbesteding. Daarom is het niet vanzelfsprekend dat zoveel mensen elk jaar weer naar een museum gaan. Dat het aantal museumbezoeken de afgelopen vier jaar met 30% is gestegen, getuigt van de hoge kwaliteit die musea het publiek – oud én jong – bieden.

Investeren in behoud, beheer en onderzoek van de collecties is noodzakelijk om het publiek ook op lange termijn te verrassen met verhalen die we niet zullen vergeten. Want iedereen heeft het recht om geïnspireerd en geconfronteerd te worden met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Alleen dan kunnen musea de binding van álle inwoners van ons land met de collectie Nederland blijvend versterken.

Whatsapp ons voor tips op 06-22283965 of mail de redactie op redactie@nederlandactueel.nl

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Infinity College Rotterdam aan de Schiekade van start

Redactie

SpeeDx Vergroot Europees distributienetwerk

Redactie

BK Professionals wordt Prefound en vestigt zich in Alkmaar

Redactie

Medemblik Regatta: Nederlandse RS:X-toppers presteren goed

Redactie

Dit zijn de Beste Werkgevers per branche van 2018-2019

Redactie

Handhaving verbod Outlaw Motorcycle Gangs op de tocht

Redactie