Nederland Actueel
Financieel nieuws Politiek

Boekhoudregels aanpassen door Europese Commissie is slecht plan

De Europese Commissie wil een eigen interpretatie geven aan mondiale boekhoudregels, door een eigen set Europese regels in te voeren. Een slecht plan, volgens VNO-NCW. In de praktijk betekent dit dat bedrijven andere winstcijfers in verschillende werelddelen moeten presenteren.

Goed vergelijkbaar
Momenteel worden in 144 landen de boekhoudregels van de IASB, de zogeheten IFRS-standaarden, gevolgd. Dat maakt het mogelijk om jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven wereldwijd goed vergelijkbaar te maken. `Alle ondernemingen zijn eraan gewend. Je kunt kritiek hebben op onderdelen, maar het grote voordeel is dat iedereen dezelfde taal spreekt. Dus laten we nou alsjeblieft geen lokale uitvindingen gaan doen`, betoogt VNO-NCW.

Kapitaal duurder
Een nadeel is dat als het voor beleggers moeilijker wordt om bedrijven met elkaar te vergelijken, zij voorzichtiger zullen worden bij het analyseren van de financiële cijfers. En daardoor zal het aantrekken van kapitaal duurder worden voor ondernemingen. Een slecht plan dus van de Europese Commissie, aldus VNO-NCW.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Redactie

Grote faillissementen steeds groter

Redactie

Staatsdeelnemingen levert ruim 800 miljoen op

Redactie

Hogere hypotheekschuld bij huishoudens

Redactie

Omzet horeca stijgt 1,8 procent in vierde kwartaal

Redactie

Open brief wethouders aan partijgenoten in kabinet om problemen bij Wmo en Jeugdzorg

Redactie