Nederland Actueel
Financieel nieuws Politiek

Boekhoudregels aanpassen door Europese Commissie is slecht plan

De Europese Commissie wil een eigen interpretatie geven aan mondiale boekhoudregels, door een eigen set Europese regels in te voeren. Een slecht plan, volgens VNO-NCW. In de praktijk betekent dit dat bedrijven andere winstcijfers in verschillende werelddelen moeten presenteren.

Goed vergelijkbaar
Momenteel worden in 144 landen de boekhoudregels van de IASB, de zogeheten IFRS-standaarden, gevolgd. Dat maakt het mogelijk om jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven wereldwijd goed vergelijkbaar te maken. `Alle ondernemingen zijn eraan gewend. Je kunt kritiek hebben op onderdelen, maar het grote voordeel is dat iedereen dezelfde taal spreekt. Dus laten we nou alsjeblieft geen lokale uitvindingen gaan doen`, betoogt VNO-NCW.

Kapitaal duurder
Een nadeel is dat als het voor beleggers moeilijker wordt om bedrijven met elkaar te vergelijken, zij voorzichtiger zullen worden bij het analyseren van de financiële cijfers. En daardoor zal het aantrekken van kapitaal duurder worden voor ondernemingen. Een slecht plan dus van de Europese Commissie, aldus VNO-NCW.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Klimaatakkoord bedreigt bedrijven in energiesector

Redactie

SP: Red Nederland en breek de macht van Brussel

Redactie

Nederlander met modaal inkomen ziet salaris met 98 euro stijgen

Redactie

Aandeel miljonairs stabiel gebleven, ondanks economische crisis

Redactie

Europese webwinkels zetten 455 miljoen om in Nederland

Redactie

Tweede Kamer wil strenger beleid NVWA tegen misverstanden in slachthuizen

Redactie