1 C
Amsterdam
15 december 2018 04:31
Nederland Actueel

(AP Photo/Francisco Seco)
(AP Photo/Francisco Seco)
Luchtvaart

Duizenden reizigers in Europa getroffen door staking bij Ryanair

MADRID (AP) – Duizenden reizigers in Europa zagen hun plannen vrijdag worden verstoord nadat Ryanair meer dan 200 vluchten had geannuleerd vanwege stakingen door cabinepersoneel in Spanje, België, Nederland, Portugal, Italië en Duitsland.

De budgetluchtvaartmaatschappij zegt dat ze de passagiers van tevoren op de hoogte heeft gebracht van mogelijke verstoringen, waardoor ze tijd hebben om zich aan te passen.

In Tenerife, Spanje, stonden honderden passagiers in de rij voor Ryanair-balies en tientallen meer op de luchthaven van Madrid, toen 86 vluchten van het goedkope bedrijf uit of naar Spanje werden geannuleerd, wat volgens de Spaanse vakbonden zo’n 16.000 passagiers treft.

De vakbonden geven de schuld aan het in Ierland gevestigde bedrijf voor het verbreken van de gesprekken over de verhouding tussen uitbestede werknemers, arbeidsomstandigheden en hun vraag naar lokale contracten in plaats van Ierse.

In een verklaring donderdag beschuldigde het bedrijf cabine bemanningen van concurrenten voor het organiseren van de stakingen en het blokkeren van “aanzienlijke vooruitgang” in arbeidsonderhandelingen.

Maar de in Brussel gevestigde European Cabin Crew Association, die zegt dat het meer dan 35.000 leden telt, steunde de uitval over wat het omschreef als de “starheid, de eenzijdigheid en het onredelijke gedrag van de luchtvaartmaatschappij”.

De vereniging beweerde dat Ryanair de stakers intimideerde door hen te bedreigen met banenverlies.

Terwijl het bedrijf en de arbeidersgroepen beschuldigingen uitwisselden, werden enkele passagiers op de grond achtergelaten door de annuleringen.

“Zij (Ryanair) stuurden me een sms met de tekst:” Kijk eens naar je e-mail. “Ik heb geen e-mail”, zei Eddie Hughes uit Norfolk, Engeland, op de luchthaven van Madrid.

Spaanse vakbonden van cabinepersoneel zeiden dat annuleringen de hele dag zouden kunnen toenemen. Luchthavens in Valencia, Mallorca en Tenerife zijn het meest getroffen, aldus de vakbonden.

In Portugal werden 13 ochtendvluchten geannuleerd en in Nederland werden 14 van de 22 vluchten geannuleerd.

Dit is een automatisch vertaald bericht

Reageer op dit onderwerp

Meer nieuws

Nederland stapt in alliantie voor betere positie luchtvaartpersoneel

Redactie

Lufthansa en Mindtree faciliteren contextrelevante reisplanning met API-functionaliteit voor direct boeken

Redactie

Düsseldorf Airport: klaar voor de start met slimme sensortechnologie

Redactie