Nederland Actueel
Algemeen nieuws

Explosieve stijging aantal mazelen-besmettingen

Het aantal besmettingen met mazelen is in Europa dramatisch gestegen. Alleen al in de eerste helft van dit jaar liepen meer dan 41.000 kinderen en volwassenen de besmettelijke ziekte op, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag in Kopenhagen. Minstens 37 personen overleefden de ziekte niet. België scoort in vergelijking met andere landen eerder redelijk met een zeventigtal besmettingen in de periode van januari tot en met juni 2018.

De organisatie spreekt van een explosieve stijging in de WHO-regio Europa. Met ruim 41.000 besmettingen in de eerste zes maanden van 2018 ligt het aantal gevallen dit jaar nu al hoger dan alle afzonderlijke jaarcijfers van het voorbije decennium. Tot hiertoe stond het record voor de periode sinds 2010 op 23.927 besmettingen (2017), het laagste aantal werd in 2016 geregistreerd, toen werd afgeklokt op 5.273 gevallen.

Vooral Oekraïne werd zwaar getroffen en is dit jaar al goed voor meer dan de helft van de besmettingen met mazelen (23.000), een gevolg van het conflict in de regio waardoor zaken als inentingen minder goed worden opgevolgd, luidt het. Daarnaast scoren echter ook landen als Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, Rusland en Servië met meer dan 1.000 gevallen hoog op de gevarenschaal.  Enkel Nederland en Luxemburg doen bij beter met minder dan 50 gevallen.

Het mazelenvirus is zeer besmettelijk en verplaatst zich via de lucht, zonder dat er contact voor nodig is. Zo kan de besmetting gebeuren door te hoesten of te praten. De mazelen kunnen zware luchtweginfecties en neurologische aandoeningen veroorzaken, zoals longontstekingen en hersenvliesontstekingen.

Om uitbraken te vermijden moet volgens de WHO minstens 95 procent van de bevolking in alle leeftijdscategorieën of sociale groepen ingeënt zijn. Regionaal directeur Zsuzsanna Jakab maant de 53 lidstaten van de WHO-regio aan doeltreffende maatregelen te nemen om de uitbreiding van de ziekte te stoppen. “Een goede gezondheid begint met de vaccinatie”, zegt ze.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

1 op 5 jongeren stuurt pikante foto’s

Redactie

HP verliest ook cassatiezaak tegen 123inkt.nl

Redactie

Het schiet niet op met de hygiëne op scholen

Redactie

Inwoners Veendam kunnen aardbevingsschade aan woningen claimen bij het IMG

Redactie

DELA draait werkwijze afname vingerafdruk bij overledenen terug

Redactie

Helft christenen is Syrië ontvlucht, kerken starten actieweek

Redactie