Nederland Actueel
Buitenland

Krachtige aardbevingen treft centraal Sulawesi in Indonesië

JAKARTA, Indonesië (AP) – Krachtige aardbevingen schokten vrijdag op het Indonesische eiland Sulawesi, beschadigden huizen en doodden minstens één persoon.

De U.S. Geological Survey zei dat de sterkste van twee grote aardbevingen een magnitude van 7,5 had en was gecentreerd op een diepte van 6 mijl (10 kilometer) ongeveer 56 kilometer ten noordoosten van de centrale stad Sulawesi in Donggala. De beving leidde kort een tsunami-waarschuwing.

Een ambtenaar van het lokale rampenbureau, Akris, zei: “veel huizen zijn ingestort.”

“Het gebeurde terwijl we nog steeds moeite hebben met het verzamelen van gegevens uit negen dorpen die zijn getroffen door de eerste aardbeving”, vertelde hij aan The Associated Press. “Mensen raakten in paniek weg.”

Volgens woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho van de National Disaster Mitigation Agency zijn de communicatie met de regio verstoord.

“Onze vroege inschatting, gebaseerd op ervaring, is dat het wijdverspreide schade heeft veroorzaakt, beginnend vanaf (de provinciale hoofdstad) Palu noordwaarts naar Donggala,” vertelde hij MetroTV in een interview.

Het gebied werd eerder vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.1, die op basis van voorlopige informatie één persoon doodde, 10 verwondde en tientallen huizen beschadigde.

Indonesië is gevoelig voor aardbevingen vanwege de ligging aan de “Ring van vuur”, een boog van vulkanen en breuklijnen in het Pacifisch Basin.

In december 2004 veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 9,1 op Sumatra in West-Indonesië een tsunami die 230.000 mensen in een dozijn landen doodde.

Dit is een automatisch gegenereerd en vertaald bericht

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Aanvaller Brits parlement beschuldigd van poging doodslag

Redactie

Poetin verantwoordelijk voor moord op Russische dubbelspion Sergej Skripal

Redactie

Helft christenen is Syrië ontvlucht, kerken starten actieweek

Redactie

Neelie Kroes bezoekt Masai-stam in Kenia

Redactie

Angela Merkel stopt ermee

Redactie

Russische klokkenluider wil geen opheffing schorsing Russische dopingzondaars

Redactie