Nederland Actueel
Neelie Kroes bracht afgelopen week een bezoek aan de Masai in Kenia. Zij zet zich samen met Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in om meisjesbesnijdenis te stoppen. “Door meisjes te besnijden ontneem je ze hun toekomst, dat vind ik mensonterend. Voor mij telt ieder kind, ieder meisje,” zegt Neelie Kroes. “Door deze traditie te veranderen en meisjes meer kansen te geven help je niet alleen een individu, het helpt de hele samenleving vooruit.” Meisjesbesnijdenis, in de meeste landen bij wet verboden, komt nog veel voor in nomadische stammen en markeert daar de overgang van meisje naar vrouw. Zodra de besnijdenis heeft plaatsgevonden komt hét moment waarop de meisjes – negen tot vijftien jaar oud – uitgehuwelijkt worden. Meisjes die niet worden besneden maken hun school af, trouwen later en worden op latere leeftijd moeder. Zo creëren ze een betere economische situatie voor zichzelf en hun omgeving. Amref Flying Doctors heeft samen met de Masai in Kenia en Tanzania na jarenlange intensieve samenwerking een alternatief bedacht: onderwijs. De meisjes krijgen workshops over seksualiteit, zelfbewustzijn en mensenrechten. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan naar school gaan en het afmaken van een opleiding. Het kleurrijke ritueel waarbij de meisjes prachtig worden aangekleed, worden ingezegend door de stamoudsten en allerlei feestelijkheden ondergaan is hierbij ongewijzigd gebleven. Neelie Kroes, lid van het Comité van Aanbeveling van Amref Flying Doctors, woont deze week zo’n bijzondere ceremonie bij waarbij 500 meisjes op een gezonde manier volwassen worden. Amref Flying Doctors wil meisjesbesnijdenis voor 2030 uitbannen. Dat is hard nodig, want wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. En elk jaar weer lopen 3.9 miljoen meisjes het risico om te worden besneden. (Foto: Joost Bastmeijer)
Neelie Kroes bezoekt Masai-stam in Kenia (Foto: Joost Bastmeijer)
Buitenland

Neelie Kroes bezoekt Masai-stam in Kenia

Neelie Kroes bracht afgelopen week een bezoek aan de Masai in Kenia. Zij zet zich samen met Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in om meisjesbesnijdenis te stoppen. 
“Door meisjes te besnijden ontneem je ze hun toekomst, dat vind ik mensonterend. Voor mij telt ieder kind, ieder meisje,” zegt Neelie Kroes. “Door deze traditie te veranderen en meisjes meer kansen te geven help je niet alleen een individu, het helpt de hele samenleving vooruit.”

Meisjesbesnijdenis, in de meeste landen bij wet verboden, komt nog veel voor in nomadische stammen en markeert daar de overgang van meisje naar vrouw. Zodra de besnijdenis heeft plaatsgevonden komt hét moment waarop de meisjes – negen tot vijftien jaar oud – uitgehuwelijkt worden. Meisjes die niet worden besneden maken hun school af, trouwen later en worden op latere leeftijd moeder. Zo creëren ze een betere economische situatie voor zichzelf en hun omgeving.

Neelie Kroes bezoekt Masai-stam in Kenia (Foto: Joost Bastmeijer)Neelie Kroes bezoekt Masai-stam in Kenia (Foto: Joost Bastmeijer)Neelie Kroes bezoekt Masai-stam in Kenia (Foto: Joost Bastmeijer)

Amref Flying Doctors heeft samen met de Masai in Kenia en Tanzania na jarenlange intensieve samenwerking een alternatief bedacht: onderwijs. De meisjes krijgen workshops over seksualiteit, zelfbewustzijn en mensenrechten. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan naar school gaan en het afmaken van een opleiding. Het kleurrijke ritueel waarbij de meisjes prachtig worden aangekleed, worden ingezegend door de stamoudsten en allerlei feestelijkheden ondergaan is hierbij ongewijzigd gebleven.

Neelie Kroes, lid van het Comité van Aanbeveling van Amref Flying Doctors, woont deze week zo’n bijzondere ceremonie bij waarbij 500 meisjes op een gezonde manier volwassen worden.

Amref Flying Doctors wil meisjesbesnijdenis voor 2030 uitbannen. Dat is hard nodig, want wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. En elk jaar weer lopen 3.9 miljoen meisjes het risico om te worden besneden.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Paus waarschuwt de Litouwers om zich te wapenen tegen antisemitisme

Redactie

Vista Groep ondertekent meerjarige contractverlenging met Global Super-Circuit – Cineworld

Redactie

Women’s trial in Kim Jong Nam killing heads to defense phase

Redactie

Poetin verantwoordelijk voor moord op Russische dubbelspion Sergej Skripal

Redactie

Angela Merkel stopt ermee

Redactie

China: ‘Amerika zet relatie onder druk’

Redactie