Nederland Actueel
ICT Nieuws

Smart home markt booming

Nederlandse consumenten hebben inmiddels voor € 1,7 miljard aan smart home apparaten in huis. De markt is in het afgelopen jaar explosief gegroeid met 70%. Dit blijkt uit de derde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.700 Nederlanders.

ALLE SEGMENTEN WINNEN TERREIN

Op dit moment zijn 2,8 miljoen huishoudens in het bezit van één of meerdere smart home producten (36%). In 2017 had 29% van de huishoudens een dergelijk product. De groei van het bezit van smart home producten is binnen alle segmenten sterk, waarbij de meeste huishoudens een product in het segment ‘energie & verwarming’ bezitten (1) . De slimme thermostaat is net als in voorgaande jaren het populairste smart home apparaat.

MANNEN ENTHOUSIAST OVER SMART HOME

Mannen en 18- tot 49-jarigen blijken relatief vaker in het bezit van smart home producten. Deze groep was in het verleden ook een belangrijke voorloper voor de adoptie van technologische innovaties. Nederlandse consumenten zijn over de gehele linie positiever gestemd over smart home. Op dit moment is 27% positief over de mogelijkheid om bijvoorbeeld op afstand de kamertemperatuur te regelen, de wasmachine aan te zetten of boodschappen te bestellen (+3% ten opzichte van 2017).

Gemak en comfort zijn daarbij de belangrijkste drijfveren, maar ook kostenbesparing is net als in voorgaande jaren een belangrijke reden. Consumenten die minder enthousiast zijn, geven aan dat hun huidige apparaten nog voldoen of dat men de toegevoegde waarde van een vervangend slim product (nog) niet ziet.

OVER MULTISCOPE

Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. We ondersteunen bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen.

De resultaten in dit persbericht komen uit de derde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek naar de status van domotica in Nederland. In het onderzoek zijn 4.700 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Meeesters in IT neemt BT Advise Staffing Nederland over

Redactie

Microsoft gaat vanaf maandag 1 oktober zijn prijzen met 10 procent verhogen

Redactie

AP ontvangt bijna 21.000 datalekken in 2018

Redactie

Belcentrale koopt Huawei telecom hardware ondanks verdachtmakingen

Redactie

Nederlanders profiteren van goedkope Netflix-abonnementen door VPN’s

Redactie

Sphera Acquires MRO Cloud Software Company SparesFinder

Redactie