Nederland Actueel
Luchtvaart

Steeds meer onbekende vliegtuigen boven de BeNeLux

Het aantal incidenten met ongeïdentificeerde vliegtuigen boven de Benelux-landen stijgt. Dat zegt de Belgische  CD&V-Kamerlid Veli Yüksel, die daarover een parlementaire vraag stelde aan de minister van Defensie. Vorig jaar waren er elf interventies nodig boven het Benelux-luchtruim, twee meer dan in 2017 en meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2016.

Sinds 1 januari 2017 werken de België, Nederland en Luxemburg samen voor de bewaking van het luchtruim. De Belgische en Nederlandse luchtmacht hebben daarvoor een beurtrol van vier maanden, waarbij ze minstens twee gevechtsvliegtuigen klaar houden voor zogenaamde Quick Reaction Alert (QRA)-oproepen. Als de gevechtsleiding merkt dat er een vliegtuig het luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, kan die de QRA alarmeren en stijgen de gevechtsvliegtuigen binnen enkele minuten op om het toestel te onderscheppen.

Vorig jaar werden de QRA-toestellen in de Benelux elf keer gealarmeerd, zegt Yüksel. Het jaar daarvoor was dat negen keer, en in 2016 vijf keer. Volgens Yüksel hebben de meeste incidenten gewoon te maken met het wegvallen van radiocommunicatie, maar moesten er vorig jaar ook twee Russische militaire vliegtuigen onderschept worden. De twee Tupolevs vlogen boven de Noordzee in internationaal luchtruim, zegt hij. “Er hangt dus duidelijk spanning in de lucht”, aldus Yüksel.

Reageer op dit onderwerp

Heeft u dit ook al gelezen

Corendon Boeing 747 na megatransport in hoteltuin ‘geland’

Redactie

Snel doorpakken met ontwikkeling van Schiphol Stad en Schiphol op Zee

Redactie

NLR helpt Delftse studententeams éénpersoons vliegtoestel te maken

Redactie

Vliegroutes slippen dicht, rekening houden met ernstige vertragingen

Redactie

F-4 Phantom te zien op Vliegbasis Soesterberg

Redactie

Claimbureaus betwisten onafhankelijkheid Consumentenbond

Redactie